Over ons
De Muziek-, Dans- en Theaterschool bestaat in haar huidige organisatievorm sinds 1985. Daarvoor was er de Veenkoloniale Muziekschool, een gemeenschappelijke regeling van verschillende gemeenten.

In 1985 was het nog alleen de muziekschool. In de negentiger jaren kwam er respectievelijk een dans- en theaterafdeling bij. Maar ook nu nog maakt muziek het grootste deel van het aanbod uit.

De school heeft een breed aanbod op muziekgebied. Dat gaat van het Harmonie- en Fanfare-instrumentatrium, tot cello en viool. Er is een behoorlijke sectie lichte muziek en de school is in het bezit van een "popkelder". Daarin is het slagwerklokaal opgenomen, een oefenruimte voor popbands en een opnamestudio.

De belangrijkste doelstelling van het onderwijs op de Muziek-, Dans- en Theaterschool is dat de leerlingen hun vaardigheden ontwikkelen. Maar dat niet alleen. De leerlingen worden ook uitgedaagd om dit in de praktijk te laten zien tijdens voorspeelavonden of voorstellingen.

Behalve solistisch optreden wordt dan vooral ook het samenspel benadrukt.
Op de muziekafdeling wordt daarop geïnvesteerd door de samenspellessen. Jonge leerlingen, die een jaar les hebben op hun instrument, kunnen al in een schoolorkestje spelen. Stapsgewijs wordt hen geleerd hoe je moet samenspelen, het luisteren naar anderen, spelen in de maat. Maar vooral ook, hoe mooi het samenspel kan klinken.

Naast de lessen in de school, wordt ook steeds meer samengewerkt met het reguliere onderwijs. Op een aantal basisscholen wordt het project "Opmaat" uitgevoerd. Eén groep van deze school wordt intensief betrokken bij de muziek (met instrumenten), theater of dans. Ook wordt ad hoc samengewerkt en zijn er contacten met de muziekdocenten op de scholen voor voortgezet onderwijs.

Natuurlijk is het Cultuur- & Congrescentrum een uitdagende plek, waarin samengewerkt kan worden met de andere culturele instellingen in het gebouw. Met de Bibliotheek worden al gezamenlijke projecten uitgevoerd. En de school neemt deel aan gezamenlijke activiteiten in het Cultuur- & Congrescentrum.

De Muziek-, Dans- en Theaterschool wil er voor iedereen zijn. Dat betekent dat er een gedifferentieerd lesgeldsysteem is, waarbij leerlingen met (ouders met) een lager inkomen toch kunnen genieten van het maken van muziek, dans en theater!